Γεώργιος Δεμελής

Ο Γεώργιος Δεμελής γιός του Δημητρίου και της Χαρίκλειας Δεμελή, γεννήθηκε στο Duisburg της Γερμανίας το 1976.

Σπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε τις Σπουδές του στην Θεολογία, στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών. Το 2019 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεολογικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και κατέστη Πτυχιούχος με τον Βαθμό ΑΡΙΣΤΑ.

Από την ηλικία των 4 ετών επέδειξε ιδιαίτερη κλήση στην ψαλτική τέχνη. Μαθήτευσε κοντά στον εξαίρετο καθηγητή της του Δαμασκηνού Τέχνης,  ἀείμνηστο Μανώλη Χατζημάρκο παίρνοντας το Πτυχίο και το Δίπλωμα της Βυζαντινής Μουσικής με «Άριστα Παμψηφεί» απο το Δημοτικό Ωδείο του Βόλου, όπου σπούδασε και το παραδοσιακό όργανο Κανονάκι με καθηγητή τον Πέτρο Ταμπούρη και τον αείμνηστο Παναγιώτη Αχειλά, το οποίο και έχει διδάξει σε Μουσικά Γυμνάσια-Λύκεια και Ωδεία του Βόλου και της Βορείου Ελλάδος.

Ευρωπαϊκή Μουσική (πτυχίο Αντίστιξης) σπούδασε στο Μακεδονικό Ωδείο με καθηγητή τον Δημήτρη Αθανασιάδη και ολοκλήρωσε τις σπουδές (πτυχίο Φυγής) στο Ωδείο Καλλιθέας με «Άριστα» έχοντας καθηγητή τον Διαμαντή Μαυραγάνη. Από το 1990 ασχολείται ενεργά με την Παραδοσιακή Μουσική.

Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας και Σολίστ της Χορωδίας «Μαΐστορες της Μακεδονίας»   της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης με διευθυντή τον καθηγητή ανωτέρων παιδαγωγικών σχολών Περικλή Μαυρουδή καθώς και της «Βυζαντινής Χορωδίας Βόλου» με διευθυντή τον Μανώλη Χατζημάρκο και τον Μιχάλη Μελέτη. Από το 1996-2003 υπήρξε μέλος του Συγκροτήματος Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης έχοντας συμμετάσχει σε δεκάδες συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό με διευθυντή τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Ευάγγελο Νανάκο. Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες της Ελληνικής Μουσικής όπως: ο αείμνηστος Νίκος Παπάζογλου, ο Χρόνης Αϊδονίδης, ο Βασίλης Σαλέας καθώς και με τους Μουσικοσυνθέτες Γιάννη Μαρκόπουλο, Γιάννη Σπανό.

Μύστης της Ιεράς Παραδόσεως της του Δαμασκηνού Τέχνης, διακονεί την εκκλησία από τη θέση του Πρωτοψάλτου στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεπαγίτου πολιούχου των Αθηνών.

Το 2005 ξεκινά τα πρώτα του δισκογραφικά βήματα έχοντας επιμεληθεί την παραγωγή 20 δισκογραφικών παραγωγών μέχρι σήμερα, προσπαθώντας να κάνει την Βυζαντινή και Παραδοσιακή μας Μουσική πιο δημοφιλή στο ευρύ κοινό.

Από το 2011 με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’, ανέλαβε ως Yπεύθυνος Μουσικής στο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ως καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας «ΚΑΝΩΝ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, συμμετείχε στην πρώτη δισκογραφική παραγωγή της ορχήστρας «ΚΑΝΩΝ», µε τίτλο «Στην Ελλάδα της Αγάπης», η οποία έχει σκοπό να στηρίξει το φιλανθρωπικό έργο του Γενικού Φιλοπτώχου Ταµείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το 2019 επιμελήθηκε τον ψηφιακό δίσκο «Ο Πρώτος Ήλιος», με 12 τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή, που απέδωσε η Παιδική Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα «Νίνα Πατρικίδου», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η Ορχήστρα «ΚΑΝΩΝ»και ερμήνευσε η Σοφία Μάνου μαζί με 250 παιδιά.

Από το Σεπτέμβριο του 2019 διδάσκει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο τμήμα Βυζαντινή Μουσική – Ψαλτική Τέχνη.