Κωνσταντίνος Μπέκας

Ο Κωνσταντίνος Μπέκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973.Σπούδασε με υποτροφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας με ειδίκευση στην Κλασσική Φιλολογία. Υπήρξε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. και συνέχισε με μαθήματα Παλαιογραφίας, Ιστορίας της Τέχνης και Ιστορίας της Μουσικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Παράλληλα ακολούθησε μακροχρόνιες και πολύ επίπεδες καλλιτεχνικές σπουδές ασχολούμενος με την κλασσική μουσική και έλαβε μετά από εξέταση δεξιοτεχνίας, Δίπλωμα Πιάνου από το Απολλώνιο Ωδείο στην τάξη της Χ.Μύστακα – Δέλλιου με άριστα παμψηφεί και Α’ Βραβείο. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα αρμονίου και ανώτερων θεωρητικών με τον Διευθυντή του Ωδείου Β. Δέλλιο και έλαβε Πτυχίο Ωδικής με άριστα παμψηφεί. Μελέτησε βυζαντινή μουσική με τους Α. Βουτσινά, Σ. Βουτσινά και Ι. Κατσούλη στη Βυζαντινή Σχολή της Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής και υπήρξε μέλος της στρατιωτικής μπάντας και ορχήστρας της Χίου. Συνέχισε με πολυάριθμα masterclass στην Ελλάδα και στην Ιταλία και συμμετείχε πολλές φορές ως σολίστ και μέλος ορχηστρών και σχημάτων μουσικής δωματίου σε συναυλίες και ατομικά ρεσιτάλ.

Επιπλέον παρακολούθησε μαθήματα δημιουργικής γραφής και σεναρίου, ενώ ποιήματα του και παιδικά παραμύθια διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ.

Δραστηριοποιείται μάλιστα τα τελευταία χρόνια στο χώρο της σύνθεσης με τη δημιουργία μουσικών έργων για πιάνο με την από κοινού παρουσίαση ζωγραφικών έργων και λογοτεχνικής αφήγησης. Έχει εργασθεί ως επιμελητής και ερευνητής πηγών για τη συγγραφή ιστορικών και λαογραφικών βιβλίων και ως διορθωτής άρθρων και δοκιμίων. Συμμετείχε ως εκφωνητής και παραγωγός σε μουσικές ραδιοφωνικές εκπομπές.

Την τελευταία δεκαετία έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του στη συλλογή και συντήρηση έργων της ελληνικής ζωγραφικής του 19ου-20ου αιώνα-καθώς είναι και ο ίδιος συλλέκτης-ενώ έχει εντρυφήσει σε έργα του ελληνικού μοντερνισμού (Παρθένης, Μαλέας, Παπαλουκάς). Έχει συνδράμει στην οργάνωση ζωγραφικών και αγιογραφικών εκθέσεων, καθώς και στη διάσωση και ανάδειξη μνημείων και καλλιτεχνημάτων της λαϊκής μας παράδοσης.

Σκοπός του είναι μέσω μαθημάτων, σεμιναρίων, διαλέξεων και εκθέσεων η αφύπνιση και η ενεργή συμμετοχή ενός ευρύτερου κοινού σε ζητήματα λογοτεχνίας, μουσικής και εικαστικών τεχνών που αποτελούν τη βάση του εθνικού μας πολιτισμού και αναβαθμίζουν την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής.