Απόστολος Ντέτσικας

Ο Απόστολος Ντέτσικας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1978. Κατάγεται από τα Ιωάννινα όπου ήταν και οι δύο αείμνηστοι γονείς του Θωμάς και Λαμπρινή. Μαθήτευσε κατά χρονική σειρά στους πρωτοψάλτες Κούλη Κρέστα, Μανώλη Χατζημάρκο και Γρηγόρη Νταραβάνογλου.

Ωφελήθηκε από την συναναστροφή του με τον πρωτοψάλτη του Ι. Ν Αγ. Δημητρίου Αμπελοκήπων Ε. Μένεγα. Έλαβε Πτυχίο – Δίπλωμα και Δίπλωμα Μουσικοδιδάσκαλου Β. Μ από το Ωδείο Αλίμου με ειδικό καθηγητή τον κορυφαίο πρωτοψάλτη Μ. Χατζημάρκο, προτάσσει του οποίου διορίστηκε το 2001 Δάσκαλος Β. Μ στο Ωδείο Αιγάλεω επί πενταετία. Το 2001 Κυριακή της Πεντηκοστής χειροθετήθηκε Ιεροψάλτης από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ.

Την ίδια περίοδο 2001-2005 διδάσκει στις ενοριακές σχολές των Ι. Ν ΑΓ. Νικολάου Καισαριανής και Αγ. Τριάδος Βύρωνος, καθώς και επί ένα έτος στο Ωδείο Αμαντέους. Από το 2009 διδάσκει στο μουσικό εργαστήρι του Ι. Ν Παναγίτσας Ταύρου, και από το 2013 ως συνεργαζόμενος καθηγητής της σχολής Β. Μ του Ι. Ν Ζωοδόχου πηγής Ακαδημίας.

Από το 2017 ανήκει στο δυναμικό των διδασκόντων καθηγητών της σχολής  Β.Μ. της Ι. Α. Α και συνεργάτης του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Από το 2014 διδάσκει στη σχολή Τέττιξ ως συνεργάτης του Άρχοντος Μαΐστωρος της Μ.τ.Χ.Ε. Γρ. Νταραβάνογλου.

Έχει λάβει μέρος σε πλείστες εκδηλώσεις με την χορωδία του ιστορικού συλλόγου φίλων της Μουσικής ως χοράρχης και μονωδός, όπου είναι έφορος και μέλος του Δ. Σ.

Τέλος διετέλεσε μέλος της επιτροπής ακροάσεως Ιεροψαλτών της Ι.Μ.  Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού και παράλληλα επί τριετία Λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ι. Ν Αγ. Νικολάου Καισαριανής. Χρημάτισε επίσης αριστερός ψάλτης στους κάτωθι Ι. Ναούς: Ι. Καθεδρικό ναό Αγ. Τριάδος Βύρωνος, Αγ. Σπυρίδων πολιούχου Πειραιώς, Ι. Προσκύνημα Αναστάσεως Χριστού Σπάτων. Από το 2007 είναι Δεξιός ψάλτης του Ι. Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Παναγίας του Κύκκου του Δ. Μοσχάτου Ταύρου.